Kleur Blog

Kleur Blog

Wereldlichtjesdag door de ogen van een moeder

BelevenissenPosted by Claudia Geenen Feb 05, 2018 17:08

Wereldlichtjesdag door de ogen van een moeder

Bij aankomst in het Noorderplantsoen is het pikkedonker. Er branden fakkels bij de vijver en je krijgt een bootje aangereikt met een kaarsje. Er wordt gesproken, gezongen en de namen van kinderen die overleden zijn worden genoemd. Daarna worden de kaarsjes aangestoken en de bootjes te water gelaten.

Afke

Een kind verliezen is als ouder het ergste wat je kan overkomen. Iedereen die naar Wereldlichtjesdag toegaat, heeft dat meegemaakt en heeft daarmee te dealen. Door op deze avond samen te komen in het plantsoen voel ik me verbonden met iedereen die er is en óók een dierbare zoon, dochter, broer of zus heeft verloren.

Dit jaar ga ik voor de vijfde keer naar Wereldlichtjesdag om mijn dochter Afke te herdenken. Zij is op 8 maart 2013 door zinloos geweld om het leven gekomen in Ghana. Voor het eerst ga ik iets vertellen tijdens de bijeenkomst, over mezelf en over het verlies van Afke in ons gezin. Hiermee wil ik, op mijn manier, een bijdrage leveren aan dit ritueel en de verbondenheid met andere ouders ervaren.

Ontroerend en kwetsbaar

Wereldlichtjesdag is voor mij een heel mooi ritueel waarbij we samen komen om onze kinderen te herdenken. Ik vind het ontroerend als de namen van onze kinderen worden genoemd en de bootjes te water worden gelaten. Het horen van alle namen en het zien van de bootjes die van alle kanten aan komen varen, zijn kwetsbare momenten. Dat is mooi.

Ik voel me van binnen dan heel stil worden.

Broers en zussen

Wereldlichtjesdag is een dag waarop alle kinderen die overleden zijn herinnert worden.

Op deze dag is er aandacht voor de ouders maar óók voor de achtergebleven broers en zussen. Dat vind ik belangrijk. Deze kinderen voelen zich vaak heel verantwoordelijk voor het verdriet van hun ouders terwijl ze zelf ook verdriet hebben. Tijdens de bijeenkomst op Wereldlichtjesdag kunnen deze broers en zussen zelf ook een lichtbootje laten varen ter nagedachtenis aan hun broer of zus. Dat vind ik mooi.

Sinds Afke is gestorven, ga ik ieder jaar naar Wereldlichtjesdag. Het voelt op zo’n avond alsof alle kinderen vanaf een wolk toekijken en genieten van de brandende kaarsjes op de bootjes, de fakkels langs het water en de lichtjes in het park.

Ik zou iedereen die een kind, een broer of zus verloren heeft dan ook zeker aanraden naar Wereldlichtjesdag toe te gaan. Hoe meer mensen er zijn, hoe fijner het is.

Het is een avond in verbondenheid met onze overleden kinderen voor ouders, broers en zussen en dat maakt me blij.

*****************************************************************************************************

De eerstvolgende Wereldlichtjesdag is op zondag 10 december 2017 in het Noorderplantsoen in Groningen. Vanaf 18.30 uur bent u van harte welkom bij de barokke vijver.  • Comments(0)//blogbericht.kleuruitvaart.nl/#post0